Загальна характеристика університетської освіти в Україні у повоєнний період (50—70-і роки ХХ століття) - Наталія Олександрівна Терентьєва (Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія, педагогіка, 2015)
У статті йдеться про університетську освіту 50—70-х років ХХ століття, яка забезпечила фундаментальну підготовку висококваліфікованих фахівців. До 1953 року практично безперервно тривав процес одержавлення усіх форм громадського життя. Період кінця 60-х — початку 70-х років ознаменувався поєднанням освіти і науки, фундаментальних та прикладних досліджень. Регулярним стає проведення наукових симпозіумів з проблематики управління, планування й організації наукових та технічних досліджень. У 70-х роках спостерігається підвищення ролі університетів у координації та проведенні наукових досліджень в галузі фундаментальних теоретичних проблем, у формуванні науково-педагогічних кадрів вищих навчальних закладів, в узагальненні та поширенні передового досвіду викладання. Університетська освіта стає провідним компонентом вищої школи, оскільки інтегрує та концентрує науковий потенціал на перспективних напрямах розвитку науки, техніки і практичного виробництва.