Analiza sustava lokalnih poreza u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Osječko-baranjsku županiju - Luka Crnković; Anto Tadić (Ekonomski Vjesnik, 1996)
U skladu s političkim promjenama u Republici Hrvatskoj došlo je do značajnih zaokreta u gospodarskom sustavu, što je uvjetovalo niz drugih promjena, među kojima je jedna od najznačajnijih, promjena poreznog sustava, kao važnog segmenta u razvoju gospodarstva i funkcioniranja države. Kako porezni sustav čine svi porezi u jednoj državi, što je s teorijskog i praktičnog aspekta široka i kompleksna problematika, autori prezentiraju i analiziraju jedan segment poreznog sustava - lokalne poreze. U tom kontekstu, kroz opća razmatranja prezentirani su lokalni porezi, dane njihove karakteristike, prikazane komparacije strukture lokalnih prihoda u zemljama u tranziciji, zemljama OECD-a i Hrvatskoj. Na osnovi izvornih podataka izvedeni su relativni pokazatelji, što je uz spomenute komparacije, komentare i analize definiralo značenje lokalnih poreza u prvom redu u Osječko- -baranjskoj županiji, područjima unutar županije, a dijelom i u poredbenim županijama, Republici i spomenutim grupacijama država.