Установка для комбінованого навантаження оболонкових конструкцій літальних апаратів і ракет при статичних випробуваннях на міцність і жорсткість - Володимир Дудніков; Валерій Ігнаткін (Challenges and Issues of Modern Science, 2024)
Процес проектування та створення літаків і ракет складається зі складного комплексу розрахункових та експериментальних досліджень. Необхідність обґрунтування міцності конструкції є однією з ключових задач під час сертифікації та введення в експлуатацію. Тому заключним етапом у підготовці висновку про льотну придатність є повномасштабні статичні випробування експериментальної моделі апарату. Таким чином, розрахунково-експериментальний підхід є безперервним і взаємопов'язаним процесом відпрацювання міцності. Розглянуто принцип роботи установки для комбінованого навантаження оболонок під час випробувань на міцність та жорсткість, яка використовує чотири навантажувальні пристрої. В результаті аналізу недоліків було поставлено завдання підвищення ефективності установки за рахунок більш ефективного використання потужності навантажувальних пристроїв та розширення можливостей у реалізації реальних умов навантаження конструкцій шляхом забезпечення можливості зміни співвідношення силових факторів з часом безпосередньо під час комбінованого навантаження, а також спрощення системи управління. Відмінною особливістю такої установки є можливість виконання всіх простих і комбінованих навантажень послідовно в часі на одній і тій же оболонці без переналаштування установки. Ефективність розглянутої установки полягає в здатності моделювати різні розрахункові випадки експлуатаційного навантаження на один і той же матеріальний елемент у часі. Це, з одного боку, підвищує достовірність отриманої експериментальної інформації про напружено-деформований стан оболонки, а з іншого боку, зменшує кількість виробів, що виділяються для експериментального відпрацювання міцності та надійності, що економить матеріальні та фінансові ресурси.