Çocuk hastalarda yılan sokması sonrası nötröfil lenfosit oranının klinik sonuçlarla ilişkisi - Nagehan ASLAN; Dinçer YILDIZDAŞ; Özden ÖZGÜR HOROZ; Faruk EKİNCİ; Didar ARSLAN; Sevcan BİLEN; Hayri Levent YILMAZ (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Yılan zehirinin ciddi kardiyotoksik, nörotoksik, nefrotoksik etkileri  mevcuttur. Nötrofil-lenfosit oranı inflamasyonun tanınmasında ve progresyonunda kullanılabilen yeni bir biyomarkerdır. Biz burada yılan sokması nedeni ile izlediğimiz hastaların klinik sonuçları ve nötrofil-lenfosit oranları (NLO) arasındaki ilişkiyi incelemek istedik.Gereç ve Yönetem: Üçüncü basamak üniversite hastanesi ve bir çocuk hastanesinin çocuk acil ve çocuk yoğun bakım birimlerine, Temmuz 2012-Temmuz 2017 yılları arasında başvuran toplam 61 hastanın demografik özellikleri, klinik bulguları ve komplikasyonları, hastanede yatış süreleri retrospektif olarak tarandı. Başvurudaki (NLO1), 12.saatteki (NLO2), taburculuktaki (NLO3) nötrofil-lenfosit oranı ve mean platelet volüme (MPV) değerleri kaydedildi.Bulgular: Hastanede yatış süresi ile NLO1 arasında pozitif korelasyon saptandı. NLO1 arttıkça hastanede yatışın uzadığını  ve yılan sokmasının evresinin arttığını saptadık. Yılan sokmasının evresi arttıkça hastanede yatış süresinin uzadığını görülmüştür.Sonuç: Çalışmamız NLO ile hastalık ciddiyeti arasında pozitif korelasyon tespit etmiştir. Buradan yola çıkarak biz, başvuruda yüksek NLO değerleri olan yılan sokmalarında kötü klinik gidiş ve uzamış hastane yatışının öngörülebileceğini düşünmekteyiz.