Загальна характеристика організованої злочинності в Причорноморському регіоні України - M.A. Dzhelilova (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню загальної характеристики та особливостей організованої злочинності Причорноморського регіону України. Пояснюється актуальність і практичне значення досліджень злочинності даного виду, визначається суть стратегічного положення регіону Причорномор’я в контексті поширення досліджуваного виду злочинності. Встановлення специфіки явища організованої злочинності в Причорноморському регіоні методологічно відбувається через визначення поняття та ознак організованої та регіональної злочинності. Зазначаються coцiaльно-економічні передумови детермінації організованої злочинності в прикордонному регіоні Півдня України. Доводиться, що у теперішній час організованій злочинності на Півдні материкової України притаманна професіоналізація, озброєність, транскордонність зв’язків, наявність налагоджених корупційних схем взаємодії з представниками владного сектору, виражена економічна складова корисливої спрямованості. Аналізуються статистичні дані щодо поширення організованої злочинності на території України за період останніх п’яти років (2018-2022 роки). Відмічається першочерговий вплив історичних, географічних та культурологічних систем територіальних факторів злочинності на особливості розвитку регіональної злочинності Причорноморського регіону. До таких факторів автор пропонує відносити географічне розташування, особливості формування, специфіку транспортної та промислової інфраструктури, демографічні особливості, традиції та звичаї місцевого населення та ін. Аргументується, що організована злочинність Причорноморського регіону виступає у якості самостійного складного феномену, якому притаманні злочинні практики поширення зброї, трафік та розповсюдження широкого спектру наркотичних та психотропних речовин, контрабанда, економічні та корупційні кримінальні правопорушення.