Listening to the Social World of the Child: A Phenomenological Proposal - Angelica Wågby Gräfe; Magnus Englander (Barn, 2022)
I denna artikel vill vi bidra till den teoretiska diskussionen om att ”lyssna på barn” i relation till ”barns delaktighet” genom att föreslå en fenomenologisk reflektion kring att lyssna på barnets sociala värld. Genom att använda exempel från forskningsintervjuer med barn och unga som beskriver sin levda erfarenhet av att delta i familjerättsliga processer, är vårt syfte att visa hur en fenomenologisk reflektion kan möjliggöra en förståelse för vad som konstituerar sociala relationer i barnets värld. En fenomenologisk utgångspunkt i lyssnandet kan erbjuda en kontextuell förståelse av komplexa och mångtydiga erfarenheter. I synnerhet kontrasteras den relationella, konkreta aspekten av att bli hörd eller att ha blivit hörd som ett barn-i-världen mot den föreställning om barns rätt till delaktighet som finns i vuxenvärlden.