A PUBLIC FINANCE ÉS A FINANZWISSENSCHAFT HAGYOMÁNYAINAK ÖSSZEVETÉSE II. - RICHARD A. MUSGRAVE (Köz-gazdaság, 2020)
A tanulmány a fiskális elmélet két hagyományát veti össze: az egyik az angol nyelvű irodalomhoz köthető public finance, a másik pedig a német Finanzwissenschaft. Az összehasonlításra három fő témakörben kerül sor: (1) a közjavak és közösségi igények, avagy miért van szükség közszolgáltatásokra; (2) a bevételek forrásai és az adóalap eszméje; valamint (3) az adózási méltányosság és a disztributív igazságosság a fiskális rendszerben. Ezek természetesen csak „mintadarabok”, az egyéb kérdéseket, mint az államadósság szerepe és a stabilizáció, most mellőzi a szerző, sőt a két hagyományról átfogó képet is csak érintőlegesen nyújt. Mindazonáltal egyes lényegi különbségek nyilvánvalóvá válnak. A tanulmányt három részben közöljük, az első részt a 2. évfolyam 3. szám tartalmazta. Ez a második rész a jó adórendszer témakörét vizsgálja.