Bir Eğitim Hastanesi'nde Yatan Hastalar İçin İstenen Çocuk Ve Ergen Psikiyatri Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi - Cem Gökçen; Yusuf İlker Çelik (Sakarya Tıp Dergisi, 2011)
Amaç: Bu çalışmada, bir eğitim ve araştırma hastanesinde 6 aylık süreçte çocuk ve ergen yaş grubu için istenen çocuk psikiyatri konsültasyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: 1 Temmuz 2010- 31 Aralık 2010 tarihleri arasında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören çocuk ve ergen hastalar için istenen konsültasyonlar geriye dönük olarak incelenmiştir. Konsültasyonların hangi birimlerden istendiği, çocuklardaki ruhsal ve bedensel hastalık tanıları, psikiyatrik tedavi ve izlem sürecine ilişkin veriler değerlendirilmiştir.Bulgular: Bir yıllık sürede yatarak tedavi gören çocuk ve ergenlerin 57'si (%1.5) için psikiyatri konsültasyonu istenmiştir. Konsültasyon istenenlerin %70.1'i kızdır ve %63.1'i 12 yaş veya üzeri yaştadır Olguların %86'sında en az bir psikiyatrik bozukluk saptanmış olup en sık konulan tanı 'anksiyete bozukluğu' dur (%33.3). Olguların %70.2'sine psikotrop ilaç başlanmıştır ve erkekler ile kızların psikotrop ilaç kullanım oranları benzer bulunmuştur. Konsültasyon sonucunda ayaktan çocuk psikiyatrisi izlemi önerilen 37 olgunun 14'ü (%37.8) ayaktan tedaviyi sürdürmüştür.Sonuç: Bu çalışmada konsültasyon istenen olgularda yüksek psikopatoloji saptanmış olmakla birlikte, konsültasyon istenme oranlarının düşük olduğu görülmüştür. Çocuk hastalıklarıyla uğraşan hekimlerle, ruh sağlığı uzmanlarının birlikte çalışmalarının konsültasyon sürecinin sağlıklı işlemesi açısından önemli olduğu düşünülmüştür.