Muzea Białorusi w zmieniającym się świecie. Poszukiwanie tożsamości - Alla Stashkevich; Tatsiana Marnysh (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2023)
W artykule przeanalizowano wyzwania i problemy (m.in. pandemia COVID-19, kryzysy polityczne i społeczne), z jakimi w ostatnim czasie zmierzyło się białoruskie środowisko muzealne. Zarysowano kontekst historyczny rozwoju białoruskich muzeów oraz przedstawiono specyfikę ich przejścia od sowieckiego podejścia i ówczesnych norm do nowego paradygmatu - demokratycznego. Poszukując swojej tożsamości, muzea białoruskie muszą jeszcze przejść trudną drogę transformacji, muszą też poszukiwać nowych form interakcji ze społeczeństwem i sposobu adaptacji do zachodzących zmian.