Ús de la metodologia de l’aprenentatge basat en equips (ABE). Contribucions a l’assoliment d’un enfocament d’aprenentatge profund i a la millora de l’ensenyament - Romina Gomez; Eladio Donoso (Revista d'Innovació i Recerca en Educació, 2018)
INTRODUCCIÓ. L’aprenentatge basat en equips és una metodologia que ha estat utilitzada amb èxit en l’educació superior. Facilita l’aprenentatge actiu dels estudiants i la diversificació de l’ensenyament dels docents. MÈTODE. En aquest context, aquest article presenta una experiència en la qual la metodologia de l’aprenentatge basat en equips s’aplica a un grup nombrós d’estudiants que cursen una assignatura d’una carrera universitària, per avaluar-ne l’efectivitat tant en l’ensenyament com en l’assoliment d’aprenentatges profunds. RESULTATS. Els resultats obtinguts mostren, d’una banda, que aquesta metodologia va propiciar l’aprenentatge profund, ja que el 68 % dels estudiants va abordar l’assignatura, d’acord amb l’Study Process Questionnaire, des d’un enfocament profund d’aprenentatge; d’altra banda, mostren que va promoure experiències favorables d’aprenentatge, la qual cosa s’evidencia en l’índex general de les quatre dimensions considerades per a la seva avaluació (bon ensenyament, metes clares, càrrega de treball i avaluació apropiada), el qual va ser de 74 en un índex de l’1 al 100. DISCUSSIÓ. Les troballes es discuteixen sobre la base del model de presagi, procés i producte per mesurar l’efectivitat de la metodologia emprada.