A MAGYAR ÉLELMISZER-FOGYASZTÓK HELYZETE AZ EU-BAN - JUDIT SZIGETI; SZILÁRD PODRUZSIK (Köz-gazdaság, 2020)
Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy a magyar élelmiszerfogyasztók jólétére milyen hatással volt az ország EU-integrációja. Jóléti modellek segítségével két évet hasonlítottunk össze. Azt vizsgáltuk, hogy a csatlakozást követő 2007. évben a közös piacon szükséges-e a fogyasztókat kompenzálni annak érdekében, hogy az EU-csatlakozás előtti (2003) jóléti szinten legyenek. Elemzésünk középpontjában a hét magyarországi régiót (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország, Nyugat-Dunántúl) reprezentáló fogyasztók állnak. Róluk azt feltételezzük, hogy helyzetük 2007-re megváltozott 2003-hoz képest. Hipotézisünk szerint az EU-csatlakozás kedvezőtlenül befolyásolta a magyar élelmiszer-fogyasztók helyzetét, számukra kompenzáció fizetésére lenne szükség annak érdekében, hogy az EU-csatlakozás előtti szinten legyenek képesek élelmiszereket fogyasztani.