Bleeding events occurring in patients sdminitering double antiplatelet therapy (aspirin + P2Y12 inhibitor - clopidogrel) - Marta DOGOT; GRIB Andrei; Eleonora VATAMAN; Natalia CAPROȘ (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2023)
La pacienții cu boală coronariană, intervențiile coronariene percutanate (PCI) reprezintă piatra de temelie a tratamentului pentru cei care prezintă un sindrom coronarian acut (SCA); PCI a fost, de asemenea, adoptată în mare măsură la pacienții cu sindroame coronariene cronice. Farmacoterapia adjuvantă, în special terapia antitrombotică, este cheia pentru reducerea complicațiilor trombotice locale și a evenimentelor ischemice sistemice, la pacienții supuși intervențiilor coronariene percutanate, dar este inevitabil asociată cu apariția evenimentelor de sângerare. Prasugrel și ticagrelor sunt preferate față de clopidogrel la pacienții cu SCA în absența contraindicațiilor. În pofida acestui fapt, clopidogrelul rămâne a fi cel mai utilizat. În acest articol au fost studiate evenimentele de sângerare apărute pe parcursul a 6-12 luni de terapie dublă antiplachetară (aspirină + inhibitorul P2Y12 clopidogrel) la pacinții care au fost supuși revascularizării miocardice prin PCI, factorii care au favorizat apariția acestora și utilizarea scorului de predicție.