ПОХОДЖЕННЯ ТА АГРОБІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СОРТУ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ АРТАПЛОТ - Діордієва І. П.; Рябовол Я. С.; Рябовол Л. О. (Зернові культури, 2019)
Наведено результати досліджень зі створення нових високопродуктивних зразків пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) за використання в селекційному процесі пшениці спельта (Triticum spelta L.). У ході досліджень проведено ступінчасті схрещування сортів пшениці м’якої озимої Копилівчанка та Крижинка із зразком пшениці спельта з передгірських районів Карпат з наступною гібридизацією отриманих нащадків між собою та за багаторазового індивідуального добору. В результаті виділено селекційний зразок 1809. За час конкурсного сортовипробування (2013–2015 рр.) в умовах Уманського національного університету садівництва він відзначався високою продуктивністю (6,38 т/га), значним вмістом клейковини в зерні (36,1 %) і комплексною стійкістю проти вилягання, осипання, бурої листкової іржі, борошнистої роси. Зразок 1809 у 2015 р. передано на Державну науково-технічну експертизу під назвою Артаплот. Апробацію сорту проводили впродовж 2015–2018 рр. у 17 обласних Державних центрах експертизи сортів рослин України. За цей період сорт перевищував за врожайністю зерна середні по зоні Полісся показники на 0,53 т/га і відзначався високим вмістом білка в зерні (14,3–14,8 %). За результатами Державної науково-технічної експертизи сорт Артаплот занесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні з 2019 р., і рекомендовано вирощувати в зоні Полісся.