Recidyvo rizikos veiksniai po radikalios kolorektalinio vėžio operacijos - Saulius Mikėnas; Tomas Liaudginas; Marius Paškonis; Eligijus Poškus; Jonas Jurgaitis; Kęstutis Strupas (Lietuvos Chirurgija, 2017)
Įvadas Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1500 kolorektalinio vėžio atvejų ir sergamumas šia liga kiekvienais metais didėja. Radikalus chirurginis gydymo būdas taikomas siekiant pašalinti vėžį ir taip pailginti pacientų išgyvenamumą. Po operacijos profilaktinių patikrų metu suvėžėjusias pilvaplėvės ląsteles yra sunku diagnozuoti dėl klinikinių simptomų stokos ir nepakankamo vaizdinių tyrimų jautrumo. Todėl pacientams, turintiems rizikos veiksnius recidyvui atsirasti, tikslinga taikyti diagnostinę relaparotomiją, kurios metu būtų atliekama HIPEC procedūra.