НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ ПРОГРЕС У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ «ТЕХНОГЕННОГО» СУСПІЛЬСТВА - Юлія Василівна Трач (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2020)
Мета статті – з’ясувати сутність науково-технічного прогресу як чинник розвитку «техногенного» суспільства. Методологія дослідження ґрунтується на принципах цілісності і системності, що уможливило виявлення основних протиріч у розвитку сучасних технологій, пов’язаних з їхнім впливом на сучасну культуру. Наукова новизна полягає в уточненні значення науково-технічного прогресу для розвитку «техногенного» суспільства, з’ясуванні впливу техніки і технологій, зокрема інформаційно-комунікаційних, на сучасну культуру. Висновки. Соціокультурний прогрес багато в чому пов’язаний із прогресом техніки і застосуванням у процесі її розвитку науки. Значення і роль техніки в соціокультурному розвитку протягом усієї історії людства постійно зростали, досягнувши сьогодні нечуваного рівня. Взаємодія техніки, інформації і традиційної культури та їхній спільний вплив на всі сфери життєдіяльності людини має надзвичайно складний характер, породжуючи, в тому числі, і численні соціокультурні проблеми. Однак суперечки про майбутнє техніки стосуються не стільки самої техніки, скільки майбутнього цивілізації. Людство життєво зацікавлене в техніці, що розуміється як єдиний загальний феномен загальнолюдської культури, який перетворився на чинник, який багато в чому визначає подальший розвиток. Одна з головних причин виникнення багатьох так званих технопроблем – у розриві між технікою і культурою; в переважанні в досить великому періоді розвитку суспільства парадигми домінуючої ролі науки і техніки в загальному розвитку цивілізації, в появі в зв’язку з цим «масової культури». Тому важливість завдань і вирішення проблем, що стоять сьогодні перед культурологією, вимагає формування нової парадигми розуміння і ставлення до техніки в суспільстві, в тому числі визначення її ролі в сучасній культурі і серед інструментів соціокультурних перетворень. Йдеться про свідомо керований процес створення і широкого використання технологій, необхідних для поліпшення життя всіх людей.