17. YÜZYIL ANADOLU SAHASI TÜRK SAZ ŞAİRLERİNİN ŞİİRLERİNDE HİKAYE KAHRAMANLARI - Selçuk Peker (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2007)
17. yüzyıl, Türk saz şiirinin en parlak yüzyıllarından birisidir. Karaca Oğlan’dan Ercişli Emrah’a, Gevherî’den Aşık Ömer’e pek çok büyük saz şairi bu yüzyılda yaşamışve şiirlerini bu yüzyılda yazmışlar, söylemişlerdir. Halk hikâyeleri, Türk edebiyatının iddialıeserlerindendir. Hikâyelerin bir kısmıArap ve Fars edebiyatlarından bizim edebiyatımıza girmişken bir kısmıise dışetkilerden uzak olarak millî bünyede doğmuşve gelişmişlerdir. Arap ve Fars edebiyatlarından giren hikâyeler hem klasik edebiyatta hem de halk edebiyatında ayrıayrı şekillenmişler bu sebeple aynıhikâyenin hem klasik şekli hem de halk edebiyatındaki şekli gelişmiştir. İster klasik edebiyattaki isterse halk edebiyatındaki şekliyle olsun bazıhikâye kahramanları17. yüzyıl Türk saz şairlerinin şiirlerinde kendilerine yer bulmuşlardır. Bu çalışmada 17. yüzyıl Türk saz şairlerinin şiirlerinde geçen hikâye kahramanları Leylâ ve Mecnun, Ferhat ile Şirin, Yusuf ile Züleyha, Emrah ile Selvi, Kerem ile Aslı, Mihr ü Vefa, Köroğlu - Ayvaz konu edilmektedir.