Sınıf Tahtalarının Etkili Kullanımı Üzerine Bir Araştırma - Nida BAYINDIR; Ali Fuat ARICI (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2015)
Sınıflardaki tahtalar 19. yüzyıldan beri kullanılarak bir öğretim sembolü hâlini almıştır. Zamanla tozlu tebeşir yerini renkli ve tozsuz tebeşirlere, kara tahta yeşil tahtaya, sonrasında beyaz tahtaya ve mürekkepli renkli kalemlere dönüşmüştür. Günümüzde ise teknolojinin yoğun gelişimi nedeniyle etkileşimli elektronik tahtalar (dijital beyaz tahta, e-tahta, akıllı tahta, interaktif tahta, vb.) yaygınlaşmaya devam etmektedir. Türkiye’de FATİH projesi kapsamında sınıflardaki yazı tahtaların yerine kurulan ve üç bileşenden (beyaz, kara, etkileşimli tahta) oluşan bu tahtalar öğrenme ortamına birden fazla sunu imkânı vermektedir. Araştırmanın amacı, ister kara, ister beyaz, isterse etkileşimli (akıllı tahta) tahta olsun tahtayı öğrenme, öğretme ve tasarım ilkelerine uygun bir şekilde etkili ve verimli kullanmanın önemini ortaya koymaktır. Bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olan anket, araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak geliştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sınıf öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun tahtayı etkili bir şekilde kullandıklarını düşündükleri görülmüştür. Yine öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu yazı tahtasının kullanımını önemli olarak görmektedirler. Ancak öğretmenler, ideal düzeydeki tahta kullanımlarını her zaman değil, çoğu zaman yapmaktadırlar.