طراحی مدل بازاریابی کارآفرینانه در تأمین کالاهای صنعت گردشگری در استان خراسان رضوی - الهه پورجواد; محمدرضا کاباران زاد قدیم; جمشید عدالتیان شهریاری (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی, 2024)
از آنجایی که محیط اغلب کسب‌و‌کار‌ها با رقابت‌های فزاینده‌ای مواجه است، بازاریابی کارآفرینانه به عنوان یک مفهوم جدید توجه بازاریابان و تصمیم‌گیرندگان شرکت‌ها و سازمان‌ها را به خود جلب کرده است. علی‌رغم اهمیت بازاریابی کارآفرینانه در موفقیت شرکت‌های کوچک، مطالعات اندکی، مولفه‌ها این نوع بازاریابی را صنعت هتلداری به عنوان یکی از عناصر مهم بخش گردشگری مورد بررسی قرار داده‌اند. در این راستا این تحقیق با هدف طراحی مدل بازاریابی کارآفرینانه با تمرکز بر بخش هتلداری در استان خراسان رضوی اجرا شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق انجام مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته، از 10 نفر شامل خبرگان دانشگاهی، متخصصین رشته کارآفرینی و بازاریابی و تامین کنندگان کالای هتلی که بر اساس روش نمونه‌گیری غیرتصادفی (قضاوتی) انتخاب شدند، گردآوری شد. روش این پژوهش کیفی و مبتنی بر تحلیل تم در شش مرحله بود. از نرم افزارMAXQDA2020 برای کدگذاری و تحلیل داده‌ها استفاده شد. پس تحلیل متن مصاحبه‌ها هشت تم اصلی در بازاریابی کارافرینانه در صنعت هتلداری شامل مدیریت ریسک، نوآورگرایی، مدیریت تبلیغات، فرصت‌گرایی، کارآفرینی محوری، داشتن استراتژی بازار، بازارشناسی و مشتری‌گرایی به همراه 27 تم فرعی استخراج شد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که این تم‌های اصلی شناسایی شده اهمیت یکسانی ندارند. با توجه به مقدار میانگین رتبه‌ای فریدمن که به ترتیب تم‌های بازارشناسی (میانگین رتبه‌ای: 15/6)، مشتری‌گرایی (میانگین رتبه‌ای: 75/4)، استراتژی بازاریابی (میانگین رتبه‌ای: 70/4) اهمیت بیشتری دارند. پیشنهادهایی به منظور ادغام هماهنگ و تعاملی مؤلفه‌های شناسایی‌شده در بازاریابی صنعت هتلداری جهت رسیدن به بهبود عملکرد و جذب مشتریان بیشتر ارائه شد.