بررسی ساختار و سامان‌بندی‌های به‌کار رفته مخمل‌های عثمانی کاخ موزه توپکاپی - سید علی مجابی; فاطمه چاوشی (Jilvah-i hunar, 2021)
در امپراتوری عثمانی منسوجاتی متنوع تولید می‌شد. از جمله این منسوجات مجلل، می‌توان به مخمل‌هایی که امروزه تعداد قابل توجهی از آن‌ها در موزه‌ها و یا کاخ موزه‌های نگهداری می‌شود، اشاره کرد. یکی از کامل‌ترین مجموعه مخمل‌های باقی مانده عثمانی، نمونه‌هایی است که امروزه در مجموعه منسوجات خانگی کاخ موزه توپکاپی قرار دارد. بررسی عناصر بصری و ترکیب‌بندی‌های به‌کار رفته در این مخمل‌ها -که اجزای سامان‌بندی و ساختار آن‌ها را تشکیل می‌دهند- می‌تواند به شناخت هرچه بیش‌تر از اصول طراحی سنتی به‌کار رفته در منسوجات عثمانی کمک نماید. در این تحقیق، ده نمونه از مخمل‌های مجموعه منسوجات خانگی کاخ موزه توپکاپی(کوشک خزانه‌داری) انتخاب گردید و جزییات ساختاری و سامان‌بندی آن‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و نتایج به صورت کیفی و کمی ارائه گردیده است. نتایج این تحقیق نشان داد که، می‌توان طرح و نقش مخمل‌های عثمانی را براساس وجود نوار لاپت در دو سر انتهای عرضی و انتهایی مخمل طبقه‌بندی نمود. هم‌چنین طرح و نقش مخمل‌ها از قالب‌هایی یک‌سان و متقارن به‌صورت 2/1 یا 4/1 پیروی می‌نماید. تنوع رنگی مخمل‌ها محدود به سه رنگ و ابعاد لاپت در مخمل‌ها در تقسیمات طلایی تنظیم می‌شده است؛ ضمن این که طول زمینه مخمل به طول کل مخمل، همواره، حدود   و نسبت عرض به طول لاپت نیز حدود  تنظیم می‌شده است.