ПРАКТИКА УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ СПОЖИВЧОГО КРЕДИТУВАННЯ В БАНКАХ УКРАЇНИ - О. А. Shapoval (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2015)
Досліджено сучасну практику управління кредитним та операційним ризиками в процесі споживчого кредитування вітчизняними банками. Вказано на особливості проєвропейського розуміння терміну «споживчий кредит» у більшості банків України. Розкрито сутність механізму управління ризиком споживчого кредитування, який фактично поєднує в собі класичну систему управління ризиками та системи розробки й просування продуктів. Особливу увагу приділено первинній оцінці потенційного позичальника, оцінці його кредитоспроможності та системі обробки інформації про позичальника. Розглянуто функції та переваги скорингових моделей, які можуть використовуватися банками на кожному етапі споживчого кредитування. Визначено основні проблеми, що стримують розвиток банківського споживчого кредитування, ключовими з яких на нинішньому етапі є слабка ресурсна база банків, низький рівень автоматизації процесів споживчого кредитування, недостатній рівень охоплення ринку інформацією бюро кредитних історій.