Problematyka kwestionariusza jako narzędzia do badań korporacji oraz ich filii i oddziałów - Wioletta Kilar (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2023)
Korporacje są współcześnie przedmiotem badań w wielu dyscyplinach naukowych. Z perspektywy geografii ekonomicznej ważne jest uchwycenie procesu lokalizacji i funkcjonowania tych przedsiębiorstw oraz ich relacje z otoczeniem, a także obiektywna ocena tych działań. Proces badania korporacji i ich oddziałów powinien być staranny i usystematyzowany. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie procedury badawczej służącej do kompletowania szerokich danych dotyczących przedmiotu badania, jakim są korporacje. W artykule zmierza się także do prezentacji narzędzia badawczego w postaci kwestionariusza do badań korporacji, a także kwestionariusza do badania oddziału korporacji, wskazując na ich strukturę i przydatność danych gromadzonych przy ich pomocy.  Kwestionariusz do badań jest powszechnym narzędziem badawczym w naukach społecznych. Jednakże w geografii ekonomicznej stosowany nie tak często, ze względu na niekiedy ograniczony dostęp do danych. Należy jednak podkreślić, że gromadzenie danych podczas badań przy jego użyciu daje pełny i uporządkowany obraz korporacji, a także możliwość ich porównania z innymi podmiotami, w tym umożliwia porównanie między sobą korporacji różniących się pod wieloma względami, w tym zróżnicowanych wielkościowi, branżowo czy też z innych badanych przedsiębiorstw. Bowiem struktura kwestionariusza zawiera zagadnienia wg których kompletuje się szereg danych ilościowych i jakościowych. Zatem kwestionariusz może być dobrym narzędziem podczas przeprowadzania pogłębionych wywiadów w korporacjach oraz ich oddziałach i filiach.