Sieć dystrybucji – czynniki ryzyka z perspektywy przedsiębiorstwa flagowego - Marzena Kramarz; Włodzimierz Kramarz (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013)
Realizacja zadań dystrybucyjnych w oparciu o zasoby własne i partnerów w sieci jest z jednej strony szansą adaptowania się do zmian rynkowych i kreowania innowacyjnych produktów i usług lecz z drugiej strony zwiększa złożoność systemu i jest źródłem zakłóceń w przepływach materiałowych. Złożoność sieci wzrasta także wraz ze wzrostem zróżnicowania realizowanych zadań. Tym samym przejęcie przez przedsiębiorstwa dystrybucyjne zadań związanych z różnicowaniem produktów bazowych zgodnie z potrzebami zgłaszanymi przez klientów (zadania odroczonej produkcji) także zwiększa ryzyko zakłóceń w przepływach materiałowych. Sieć dystrybucji wyrobów hutniczych zdiagnozowano jako sieć zdominowaną. Centralne ogniwo sieci dystrybucji nazwano w artykule flagowym dystrybutorem. Celem badań zaprezentowanych w artykule była identyfikacja kluczowych czynników będących źródłem zakłóceń i wywołujących odchylenia w przepływach materiałowych. Zakłócenia w przepływach materiałowych, zmniejszające sprawność całych łańcuchów dostaw i skuteczność poszczególnych ogniw są traktowane jako czynniki ryzyka.