Da su mi zdravi, gospone! (prinos proučavanju oslovljavanja u kajkavskome književnom jeziku) - Barbara Štebih Golub (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 2021)
Polazeći od suvremenih spoznaja o oslovljavanju u slavenskim jezicima (Berger 1995, 1996, 1998, Berger i Betsch 2003, Betsch 2000, 2019) u radu se istražuje sustav oslovljavanja u kajkavskome književnom jeziku devetnaestoga stoljeća. Korpus na kojem je istraživanje provedeno čine odabrana djela Ignaca Kristijanovića: Blagorečja za vse celoga leta nedelje na dve strani razdeljena (1830), Vladimir (1832), Grammatik der kroatischen Mundart (1837), Anhang zur Grammatik der kroatischen Mundart (1840.), Ezopuševe basne pohorvačene (1843), Danica zagrebečka (1844, 1845, 1846). Cilj istraživanja bio je uspoređujući sustav oslovljavanja koji Kristijanović prikazuje u svojoj slovnici s onim što ga primjenjuje u svojim tekstovima, utvrditi pridržava li se vlastitih pravila i utvrditi obilježja književnokajkavskoga sustava oslovljavanja onoga vremena.