Çocuk Odası Mobilyalarında Bulunan Organik Kimyasallar Üzerine Bir Araştırma - Betül HUYUGÜZEL; Kemal YILDIRIM; Ahmet Fatih KARAKAYA (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2023)
Çocukların güvenliği ve sağlığı, mobilya ve giysilerinde kullanılan malzemeler söz konusu olduğunda en önemli öncelik olmalıdır. Mobilya üretiminde kimyasal kullanımının hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Kimyasallar mobilya ürünlerinin kalitesini ve dayanıklılığını artırabilirken, kullanıcılar için sağlık riskleri oluşturabilir. Araştırmalar, zararlı kimyasallara maruz kalmanın çocukların sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olabileceğini göstermiştir, bu da çocuk odaları için mobilya seçimini ebeveynler için önemli bir karar haline getirmektedir. Bu çalışmada, Ankara’da yaşayan ebeveynlerin çocuk odası mobilyalarında bulunan organik kimyasallara ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesine odaklanılmıştır. Bu amaçla hazırlanan araştırma anketini tesadüfi olarak belirlenen 118 katılımcı doldurmuştur. Anketlerden elde edilen verilere göre, çocuk odalarında bulunan mobilyalar ve kullanılan malzemeler ile satın alınırken dikkate alınan hususlar belirlenmiştir. Ayrıca, farklı cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyine sahip ebeveynlerin çocuk odası mobilyalarından iç mekana maruz kalınan kimyasallar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları bulunmuştur.