Alternatif Turizme Yönelik Bibliyometrik Bir Araştırma - Ebru Düşmezkalender; Merve Metin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2019)
Bu çalışmada, alternatif turizm başlıklı makalelerin bazı bibliyometrik özellikler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda 2000-2018 yılları arasında yayımlanan makaleler değerlendirmeye alınmıştır. Makalelere erişim için Yükseköğretim Akademik (YÖK Akademik) Arama veri tabanı kullanılmış, alternatif turizm anahtar kelimeleriyle tarama yapılmış ve neticede ulaşılabilen 60 makale değerlendirmeye alınmıştır. Makaleler yayımlandığı yıl, yayımlandığı dergi, yazar sayısı, kaynakça sayısı, anahtar kelime sayısı, araştırma türü, içeriği, yazarların çalıştıkları kurumlar gibi kriterler temelinde incelenmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, alternatif turizm ile ilgili en fazla makalenin 2017 yılında yayımlandığı ve makalelerde iki yazarlılığın fazla olduğu görülmektedir. Konu ile ilgili en fazla makale Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanmıştır. Çalışmaya ait diğer bulgular, son yıllarda alternatif turizm ile ilgili çalışma sayısının giderek arttığını göstermektedir.