"NIEWOLNICY NIE RODZĄ WOLNYCH DZIECI": PRÓBA SAMOIDENTYFIKACJI JEDNOSTKI W TERENOWYCH BADANIACH Z UKRAIŃSKIEGO SEKSU OKSANY ZABUŻKO - Oksana Pukhonska (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2015)
Świat nowoczesny dziś bardzo aktywnie probuje odnaleźć zbyt ważne wyjaśnienia klęsk i sukcesów przeszłego wieku, który wywołał mocne wpływy na rozwój współczesnego społeczeństwa światowego a jego zachowania wobec wyzwań nowego czasu. Różne ośrodki kulturowe podejmują decyzję reinkarnacji tak ważnej pamięci, niegdyś straconej w wyniku różnych warunków historzcynzch. Literatura, oczywiście, nie stoi obok, ponieważ właśnie ona, jako sztuka słowa, staje się na nowo stworzonym przypominanym światem zapomnianym, kształtując obszar historii odzyskanej a ocalałej przeszłości. Proponowana tutaj rozprawa naukowa dotyczy kwestii przepracowania traumatyczneh pamięci w popularnej powieści Oksany Zabużko „Badania terenowe nad ukraińskim seksem”.