Farklı post materyallerinin radyoopasitelerinin değerlendirilmesi - Hakan Akın; Mehmet Kaval; Pelin Güneri (Cumhuriyet Dental Journal, 2014)
Amaç: Dört farklı post materyalinin radyoopasitelerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: CosmoPost (Ivoclar Vivadent, Leicester, İngiltere), Unicore (Ultradent, Salt Lake City, CA, ABD), D.T.Light-Post (Bisco Inc, Schaumburg, IL ABD), FRC Postec Post (Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) sistemlerine ait farklı serilerden seçilen postlardan, düşük hızda dönen elmas separe yardımıyla 2 mm kalınlığında sekizer tane örnek elde edildi. Her markaya ait birer örnek ve referans kabul edilen %99 saflıkta alüminyum step wedge ile birlikte fosfor plak üzerinde konumlandırılıp standart dijital radyografiler alındı. TIFF formatında kaydedilen görüntüler, görüntü analiz programıyla değerlendirildi ve her örneğin ortalama grilik değerleri tespit edildi. Veriler tek yönlü varyans analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testleri kullanılarak olarak analiz edildi (p=0,05).Bulgular: En yüksek radyoopasite değeri Cosmopost (7,37± 0,17 mm Al) için saptandı. Bu materyali sırasıyla Unicore (4,3±0,26 mmAl), D.T.Light-Post (2,11±0,1 mmAl) ve FRC Postec (1,72±0,24 mmAl)  izledi (p< 0,05). Sonuçlar: D.T.Light Post’un Al’a yakın bir radyoopasiteye sahip olduğu, diğer materyallerin radyoopasite özelliklerinin ise Al’den ve dolayısıyla dentinden daha yüksek veya düşük olduğu belirlendi.