Stručno-specijalistička obuka vojnika tehničke službe / Professional-specialist training of technical service soldiers - Slobodan Stevanović (Vojnotehnički Glasnik, 2002)
Održavanje tehničkih materijalnih sredstava (TMS) organizovana je delatnost komandi, jedinica i organa Tehničke službe, kao stručnih nosilaca poslova planskog korišćenja raspoloživih kapaciteta i primene propisanih mera i postupaka. Da bi se obezbedio odgovarajući stepen ispravnosti i pouzdanosti TMS, ovaj sistem može ostvariti cilj samo ako su mu raspoloživi ljudski potencijali, pored ostalih i vojnička stručna radna snaga, obučeni za izvršenje zadataka tehničkog održavanja. Zavisno od intenziteta vojne obuke i sve složenijih zahteva u pogledu pripremanja pripadnika vojske za ratovanje u savremenim uslovima, u mnogim armijama se preduzimaju značajne mere za iz-nalaženje najracionalnijih oblika organizacije obuke. Od mnogih rešenja vremenom su se izdvojila tri sistema osnovne obuke: u matičnim jedinicama, u nastavnim centrima i njihova kombinacija. Različiti oblici organizovanja obuke vojničkog sastava u prethodnim periodima, i bogata iskustva Tehničke službe, doprineli su i sadašnjem organizevanju obuke različitih specijalnosti, što predstavlja optimalno rešenje u kome su sadržana i saznanja o organizaciji obučavanja srodnih specijalnosti i u oružanim snagama stranih zemalja. / Maintenance of Technical Material Funds (TMF) is organized activity of the commands, units and bodies of the Technical Service, as professional holders of the tasks of planned use of available capacities and implementation of the prescribed measures and procedures. In order to ensure the appropriate level of correctness and reliability of the TMF, this system can achieve the goal only if human resources are available to it, among other things, and military professional workforce trained to carry out technical maintenance tasks. Depending on the intensity of military training and increasingly complex requirements regarding the preparation of members of the army for warfare in modern conditions, many armies take significant steps to find out the most rational forms of training organization. Of the many solutions, three basic training systems were separated in time: in units, in teaching centers and their combination. Different forms of organizing the training of military units in previous periods, as well as the rich experience of the Technical Service, have contributed to the current organization of training of various specialties, which is an optimal solution that includes knowledge about the organization of training of related specialties and in the armed forces of foreign countries.