Následky porušení povinností ze smlouvy o výkonu funkce a jejich vymáhání: limity odpovědnosti člena orgánu a limity smlouvy o vypořádání - Monika Příkazská (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2017)
Příspěvek se zabývá omezením odpovědnosti člena orgánu, a to jak odpovědnosti za řádný výkon funkce, tak i odpovědnosti za újmu, která vznikla v důsledku porušení péče řádného hospodáře. Z pohledu vypořádací smlouvy, která se vztahuje k následnému vypořádání již vzniklé újmy, je klíčové především posouzení, zda na obsah vypořádací smlouvy dopadá § 2898 OZ (a zda je tedy možné i vypořádání ve formě úplného prominutí dluhu). A pokud § 2898 OZ způsob vypořádání neomezuje, existují patrně jiné limity vzájemného vypořádání. Významné bude především posouzení možnosti ochrany třetích osob či osob v postavení slabší strany, kterých se vypořádací smlouva uzavřená mezi členem orgánu a obchodní korporací může dotknout.