Algılanan Örgütsel Destek İle İşe Adanmışlık Arasındaki İlişkide Kişiliğin Aracılık Etkisi - Neslihan Ilkım; Neslihan Derin; Semiha Kılıçaslan (İzmir İktisat Dergisi, 2022)
İşletmelerin performansını artırmada, çalışanların olumlu tutum ve davranışlarının önemli rol oynadığı bilinmektedir. Çalışanlarda olumlu tutum ve davranışların gelişmesi, örgütsel faktörlere bağlı olduğu kadar kişisel faktörlere de bağlı olabilmektedir. Örgütsel ve kişisel başarıda kilit unsurlardan birisi olan işe adanmışlık davranışı, önemi giderek artan, olumlu örgütsel tutum ve davranışlardan birisidir. İşe adanmışlık davranışına yol açabilecek öncülleri belirleyebilmenin, onu etkileyecek örgütsel ve bireysel faktörleri ortaya koyabilmenin işletme performansına katkı sunacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı: işe adanmışlığı etkileyebilecek örgütsel destek ve bireylerin kişilik özellikleri arasındaki ilişkileri bir model çerçevesinde test etmektir. Örgütsel davranış araştırmalarında belirli bir kültür ve çevre dahilinde araştırmaları gerçekleştirmek daha tutarlı sonuçların elde edilmesine yol açabilmektedir. Bu bilgiler ışığında Malatya Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren, iki tekstil işletmesinin 421 çalışanından veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Analizler sonucunda örgütsel desteğin işe adanmışlık üzerinde pozitif açıklayıcı etkisinin olduğu ve bu iki değişken arasındaki ilişkide kişiliğin kısmi araçlık rolüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.