Studenters erfaringer med tverrprofesjonell samarbeidslæring: Fra «prøvekanin» til pioner - Anne-Stine Dolva; Astrid Smedsrud Johansen; Marte Ørud Lindstad; Frank Rune Martinsen; Else Berit Steinseth; Sigrid Wangensteen (Tidsskrift for Omsorgsforskning, 2017)
Utdanningsinstitusjoner har ansvar for å utdanne profesjonsutøvere som er forberedt på tverrprofesjonelt samarbeid i sin yrkesutøvelse. Det er behov for mer kunnskap om studenters erfaringer når ulike profesjonsutdanninger har felles praksisstudier over flere uker. Målet med denne studien var å beskrive studenters erfaringer med tverrprofesjonell samarbeidslæring gjennom en fire-ukers felles praksis. Tjue studenter fra to sykepleierutdanninger, en ergoterapeututdanning og en vernepleierutdanning samt fem veiledere og fire kontaktlærere deltok. Det ble gjennomført gruppeintervjuer som ble transkribert og analysert med kvalitativ innholdsanalyse. Fire kategorier som dannet et mønster på utvikling fra «prøvekanin» til pioner, ble avdekket: 1) På ukjent grunn, 2) Nye oppdagelser, 3) Økt innsikt og 4) Læring som gjør en forskjell. Varighet av praksis, refleksjonstid over felles praksiserfaringer samt felles arbeidskrav stimulerte læringen. Veiledere og kontaktlærere hadde en viktig rolle i å legge til rette for felles læringsaktiviteter og felles refleksjonstid. Tjue studenter fra to sykepleierutdanninger, en ergoterapeututdanning og en vernepleierutdanning samt fem veiledere og fire kontaktlærere deltok. Det ble gjennomført gruppeintervjuer som ble transkribert og analysert med kvalitativ innholdsanalyse. Fire kategorier som dannet et mønster på utvikling fra «prøvekanin» til pioner, ble avdekket: 1) På ukjent grunn, 2) Nye oppdagelser, 3) Økt innsikt og 4) Læring som gjør en forskjell. Varighet av praksis, refleksjonstid over felles praksiserfaringer samt felles arbeidskrav stimulerte læringen. Veiledere og kontaktlærere hadde en viktig rolle i å legge til rette for felles læringsaktiviteter og felles refleksjonstid. Kunnskap om studenters erfaringer er av betydning når tverrprofesjonell samarbeidslæring skal implementeres i ulike profesjonsutdanninger. Nøkkelord: Arbeidskrav, Felles praksis, Hjemmebasert omsorg, Kontaktlærere, Refleksjon, Veiledere