İnfertil çiftlerde evlilik doyumu ve evlilik doyumunu etkileyen faktörler - Satı Kapısız; Fulya AKGÜL GÖK; Nafiye YILMAZ; Sevgi ÖZCAN; Veli DUYAN (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: İnfertilite tedavisi sürecindeki hedeflere ulaşmada evlilik doyumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesinin tedavi ekibine yardımcı olacağı bildirilmiştir. Bu çalışmada, infertilite tedavisi gören çiftlerin evlilik doyumlarının ve bunu etkileyen sosyodemografik, evlilik ve sosyal destek özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Türkiye’nin başkentinde, bir devlet hastanesinde infertilite nedeniyle tedavi gören 138 evli çift ile yapılmıştır.Bulgular: Araştırma bulgularına göre, erkeklerin %86,2’sinin, kadınların ise %82,6’sının evlilik doyumuyla ilgili çok ciddi problemleri olduğu saptanmıştır. Erkeklerin evlilik doyumu puanları kadınlara göre anlamlı olarak daha düşüktür. Çiftlerin yaşı arttıkça evlilik doyumunun arttığı; öğrenim düzeyi ve gelir düzeyi yükseldikçe evlilik doyumunun azaldığı, geniş ailede yaşayan kadınların evlilik doyumunun düşük olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Yapılacak girişimlerde, evlilik doyumu ile ilişkili olduğu saptanan bu faktörlerin dikkate alınması tedaviye yardımcı olabilir.