Hidrojen Peroksit ile Korunmuş Sütlerin ve Bu Sütlerden Elde Edilen Teleme, Beyaz Peynir ve Peyniralt ı Suları n ı n Toplam Bakteri, Koliform Grubu Mikroorganizmalar ve Maya-Küf İ çeriğinde Meydana Gelen Değişimler - Tümer Uraz; Rengin Manav; Metin Yıldırım (Journal of Agricultural Sciences, 1996)
Hidrojen peroksitin süt ve bundan elde edilen teleme, peynir ve peyniralt ı suları nda toplam bakteri, koliform grubu mikroorganizmalar ve maya-küf içeri ğine etkisini belirlemek amac ı yla bu çal ışma gerçekleştirilmiştir. Bunun için, 30±1°C s ı cakl ığı ndaki çiğ süt 4 eşit k ı sma ayr ı lmış ve i çiğ , ii % 0,02, ili % 0,10 ve iv % 0,30 düzeylerinde hidrojen peroksit ilave edilmi ş olarak 4 saat bekletildikten sonra Beyaz peynire i şlenmiştir. Daha sonra kullan ı lan hidrojen peroksitin, süt ve peynirde toplam bakteri, koliform ve maya-küf içeri ği üzerine olan etkisini izlemek üzere, ba şlang ı ç ve 4. saat sütleriyle, 0., 4., 8., ve 12. hafta peynirlerinin mikrobiyolojik analizleri yap ı lmışt ı r. Ayn ı analizler teleme ve peyniralt ı suları nda da gerçekleştirilmiştir. Hidrojen peroksit uygulamas ı n ı n, sütte bulunan toplam bakteri, koliform ve maya-küf üzerinde ilk dört saat içerisinde , kullan ı lan miktara bağı ml ı şekilde bir redüksiyona neden oldu ğu tespit edilmiştir. Kontrol örneğinin an ı lan bakteri bak ı mı ndan h ı zl ı bir art ış ortaya koyduğu gözlenmiştir. Teleme ve peyniralt ı suyu örneklerinin belirtilen mikroorganizma içeri ği de, yine kat ı lan hidrojen peroksit miktar ı ndaki art ışa bağl ı olarak düşme göstermiştir. Peynirlerin olgunla şmas ı sı ras ı nda an ı lan mikroorganizma gruplar ı n ı n, hidrojen peroksitle işlem görmüş olmaktan dolay ı , kontrol peynirindeki değerlerden daha az düzeye indiği belirlenmiştir.