Kuraklık Stresindeki Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia L.) Fidanlarının Yaprak Su Potansiyeline Mikorizanın Etkisi - Bülent Toprak (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2020)
Kurak alanlarda uzun süre meydanagelen su kıtlığı fidanların yaşama oranlarını olumsuz yönde etkilediğindendolayı bu gibi su sorunu olan sahalarda su stresini azaltıcı tedbirlerinalınması gerekmektedir. Kurak sahalardaki başarıyı arttırmada mikorizanın önemlietkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı kurak sahalarda su stresinekarşı dayanıklılığı yüksek Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.) fidanıelde etmek ve su stresi altındaki fidanların su potansiyellerine mikorizanınetkilerini belirlemektir. Bunun için akasya fidanlarına mikoriza aşılamasıyapılarak yaprak su potansiyeli ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Mikorizalı vemikorizasız ayrımı olmaksızın her iki durumda da toprak su içeriğindeki düşüş, fidanlarınyaprak su potansiyellerinde azalmaya neden olmuştur. Akasya fidanları ile suarasındaki ilişkide olumlu etkiler meydana getiren mikoriza, kuraklıkşartlarında stresi azaltmış ve dayanıklılığı arttırmıştır.