Wykorzystanie zintegrowanych technik geodezyjnych do celów wstępnej oceny ryzyka powodziowego - Monika Mika; Monika Siejka (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus, 2014)
W Polsce w ostatnich latach obserwuje się zmiany klimatyczne skutkujące szeregiem anomalii pogodowych, uwidaczniających się szczególnie w okresie letnim, w postaci licznych podtopień i powodzi. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 2007 r. w sprawie oceny ryzyka powodziowego i zarządzania nim [2007/60/ WE] ujednoliciła działania mające na celu zapobieganie i minimalizację skutków tych zjawisk. Najważniejszym z nich jest projekt „Informatyczny System Osłony Kraju przed nadzwyczajnymi zagrożeniami” (ISOK), realizowany pod patronatem GUGiK we współpracy z KZGW oraz IMiGW. Głównym celem projektu jest budowa elektronicznej platformy informatycznej jako podstawowego narzędzia zarządzania kryzysowego. Z punktu widzenia tematyki podjętej w niniejszej pracy, istotne jest wyszczególnienie elementów bazowych powstającej platformy. Należą do nich: inwentaryzacja i aktualizacja istniejących baz danych wraz z referencjami oraz opracowanie map ryzyka i zagrożeń. Wskazany projekt obejmuje zasięgiem opracowania tereny najbardziej zagrożone, znajdujące się z rejonie zlewni rzek głównych, z pomięciem mniejszych rzek i potoków. Głównym celem niniejszej publikacji jest zwrócenie uwagi na konieczność rozszerzenia baz danych ISOK o informacje z obszarów nieobjętych projektem, a systematycznie zalewanych na skutek lokalnych podtopień. Problem ten rozważono w aspekcie prawnym, technicznym i ekonomicznym.