Sikloserin ile ilişkili mani - Soner Çakmak; Ufuk Bal; Volkan Gelegen; Gonca Karakuş; Lut Tamam (Cukurova Medical Journal, 2016)
Sikloserin, çoklu ilaç direnci olan akciğer ve akciğer dışı tüberkülozlarda ikinci basamak tedavide sık kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotik ajandır. Birçok nöropsikiyatrik yan etki ile ilişkilendirilmektedir. Yan etkileri arasında nadir olmakla birlikte mani ile ilişkilendirilen olgular da bulunmaktadır. Bu olguya Pott hastalığı tanısı konulmuş ve çoklu ilaç direnci olan akciğer ve akciğer dışı tüberküloz olarak tanımlanmış, tedavisinde sikloserin kullanılmış olan 38 yaşında bir erkek hasta tartışılmıştır. Tedavi sürecinde mani gelişmiş ve sikloserin ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Mani bulguları ilacın kesilmesi ve antipsikotik medikasyonla 1 haftalık süreçte gerilemiştir.  Bu olgu bildirimi ile sikloserin kullanımında mani ve psikotik bulguların tedavinin erken veya geç aşamalarında ortaya çıkabileceği, tedavi öncesi ve tedavi devam etmekte iken psikiyatrik değerlendirmelerin düzenli aralıklara yapılması gerekliliği vurgulanmıştır.