تاثیر مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی و معامله با اشخاص وابسته بر تامین مالی برون سازمانی و سرمایه‌گذاری - زینت بابایی پرکوهی; سید کاظم ابراهیمی; محمد امری اسرمی (راهبرد مدیریت مالی, 2023)
این پژوهش رابطه بین مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی و معامله با اشخاص وابسته با تامین مالی برون سازمانی و سرمایه‌گذاری را بررسی میکند. با روش نمونهگیری حذف نظامند از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 102 شرکت طی سالهای 1393-1399 انتخاب شدهاند. فرضیهها با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه با اثرات ثابت بررسی شدهاند. نتایج نشان میدهد مالکیت دولتی و ارتباطات سیاسی با تامین مالی برون سازمانی رابطه منفی و معنیدار دارد و معامله با اشخاص وابسته با تامین مالی برون سازمانی رابطه مثبت و معنیدار دارد. اما مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی و معامله با اشخاص وابسته با سرمایه‌گذاری رابطه ندارد. بنابراین، شرکتهای دولتی از منابع مالی دولتی بجای تامین مالی برون سازمانی استفاده میکنند. معاملات با اشخاص وابسته میتواند با هدف تخصیص بهینه منابع داخلی، کاهش هزینههای معاملاتی و بهبود بازده دارایی در بین شرکتهای گروه انجام شوند. مالکیت دولتی ابزاری برای اجرای اهداف دولت است. با تغیر شرایط اقتصادی در سرمایهگذاری نیز تجدیدنظر میشود. ارتباطات سیاسی میتواند منجر به تحریف و یا القاء تصمیمات سرمایهگذاری نامناسب شود. نبود رابطه بین معامله با اشخاص وابسته و سرمایه‌گذاری مؤید تضاد منافع و تصاحب منابع شرکت به وسیله آنها است.