Bericht uit Estland - Hans van Ewijk (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
Sinds 2006 werk ik jaarlijks zo’n 6 weken in Estland als gasthoogleraar aan de Universiteit van Tartu, de nationale trots sinds in 1632 Koning Gustav Adolf van Zweden de universiteit vestigde. De universiteit meldt op haar website tot de beste 3% van de wereld te behoren en telt tegen de 17.000 studenten. De kracht van de universiteit ligt vooral in de hoek van de technologie en ‘semiotics’ maar kent ook bachelor en masters voor ‘social policy and social work’ en ‘health’. Een van mijn naaste collega’s is, naast lector aan de universiteit, ambtenaar van sociale zaken en belast met de ontwikkeling van ouderenbeleid. Reeli Sirotkina voorzag mij van documenten en praatte me bij. Samen met haar heb ik ook een onderzoek gedaan onder ouderenwerkers in Nederland en Estland, wij publiceerden daarover in het European Journal of Social Work. 1