Nebdesiz Uterusda Olağandışı Rüptür Gelişimi: Vaka Sunumu ve Literatür İncelemesi - Önder Sakin; Bülent Kars; Orhan Ünal; Esra Yaşar; Zeynep Aybala Akıl; Orhan Balçık (Sakarya Tıp Dergisi, 2016)
Amaç: Primi gravid nedbesiz uteruslarda uterus ruptürü ile karşılaşmak nadir görülen bir durumdur. İlk gebeliği olan hastalarda bu klinik durum ile karşılaşmak kolaylıkla akla getirilmeyecek bir durumdur. Olgu: Bu vakada daha evvel herhangi bir obstetrik müdahale geçirmediğini beyan eden ancak postoperatif dönemdeki sorgulamada 2 tane gebelik terminasyonu geçirdiğini belirten primi gravid hastada karşılaştığımız spontan uterus rupturü tanısı ve tedavisini sunmayı amaçladık. Sonuç: Bu olgu sunumu ile amacımız uterus rüptürü ileri gebelik haftalarında karın ağrısı ve batın içi sıvı koleksiyonu ile başvuran nedbesiz primigravid hastalarda ayırıcı tanıda olmalıdır. Bu olgu sunumu ile özellikle obstetrik hikâyenin önemi vurgulanmak istenmiştir.Anahtar Kelimeler: Nebdesiz uterus, spontan uterus rüptürü, karın ağrısı