نقش ترس از ارزیابی منفی دیگران در پیش بینی ابعاد خلاقیت دانشجویان - اعظم بیانلو; رضا جعفری هرندی (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2021)
هدف پژوهش، بررسی نقش ترس از ارزیابی منفی دیگران در پیشبینی ابعاد خلاقیت دانشجویان بود که با روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاههای پردیس فارابی، قم و صنعتی شهر قم در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه شامل 200 دانشجوی مقطع کارشناسی (100 پسر و 100 دختر) بود که به روش خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. از پرسشنامه خلاقیت (Abedi,1993) و مقیاس ترس از ارزیابی منفی (Watson, Friend, 1969) برای جمعآوری دادهها استفاده شد. دادهها توسط نرم افزار SPSS24 با استفاده از روش t مستقل و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد. مطابق با یافتهها، نمره کل خلاقیت زنان و مردان تفاوت معنادار نداشت، اما در مقیاس ترس از ارزیابی منفی، تفاوت معنادار بود(0/0 p=).در تحلیل رگرسیون، متغیر ترس از ارزیابی منفی در گروه زنان نمره کل خلاقیت را تا 64 درصد توانست پیشبینی کند؛ اما در گروه مردان این پیشبینی فقط در نمره انعطافپذیری آنها معنادار بود(01/0p=). در نتیجه، ترس از ارزیابی منفی دیگران تا حد زیادی میتواند خلاقیت را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، فرهنگ جوامع در میزان ترس از ارزیابی منفی دیگران نقش تأثیرگذاری دارد و پیشنهاد میشود برای بروز خلاقیت افراد به ویژه زنان یک فضای حمایتی و غیر قضاوتگرانه فراهم شود.