X- IŞIN FOTOGRAMETRİSİNİN ORTOPEDİDE ÜÇ BOYUTLU KULLANIMI İÇİN MATEMATİK MODELLER - Fevzi KARSLI; Türkay TÜDEŞ (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1998)
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, çeşitli meslek disiplinleri bir çok konuda ortak çalışma yolunu seçmekte ve bu disiplinlerin bilimsel alanda birbirlerine ihtiyacı olduğu açıktır. Özellikle fotogrametri ile tıp bilim dallarının ortaklaşa bazı bilgileri kullandıkları gözlenmektedir. Tıpta, fotogrametrinin kullanılması gün geçtikçe yaygın bir hale gelmektedir. Tıpta ve buna paralel olarak daha çok ortopedi alanında kullanılan fotogrametri, esasları itibariyle klasik fotogrametri teknikleriyle hemen hemen aynı kabul edilebilir. Belirgin fark olarak, tıpta x-ışınlarının kullanılması gerçeği ortaya çıkmaktadır. X-ışın fotogrametrisinde kullanılan matematik modeller, herhangi bir ortopedik (canlı ya da cansız) parçaya çekilen röntgen filmleri yardımıyla, şeklin yeniden geometrik olarak üç boyutlu oluşturulmasında temel teşkil ederler.