A VÁLSÁG KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPÁBAN - KRISZTINA VIDA (Köz-gazdaság, 2020)
A cikk egy sor makrogazdasági mutató alapján azt tárgyalja, hogyan érintette a tíz országot a válság, és milyen kihívásokkal néznek szembe 2011 kora őszén. A tanulmány következtetése, hogy a világgazdasági válság zömében igen kedvező felzárkózási trendeket tört meg a térség országaiban, azonban eltérő mértékben hatott rájuk. A krízis a legtöbb makrogazdasági mutatót lerontotta, így a Tízek előtt álló legfontosabb kihívások között említhető a beruházási tevékenység élénkítése, a munkanélküliség csökkentése, valamint a közpénzügyi mutatók rendbetétele. Az előrejelzések szerint mindehhez a keretfeltételek némileg javulhatnak, sőt a közeljövőben a konjunktúra a csatlakozás óta nem látott mértékben válhat kiegyenlítetté a térségben. A korábban tapasztalt dinamikus növekedés és felzárkózás azonban már nem tér vissza: lassúbb fejlődésre kell számítani, továbbra is kockázatos európai és világgazdasági környezetben.