REFLECŢII PRIVIND ROLUL FORMĂRII PROFESIONALE A FACTORILOR RESPONSABILI DE SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2016)
În articol este cercetată formarea profesională a persoanelor responsabile de securitatea şi sănătatea în muncă în România. În acest context s-a făcut referire la legislaţia naţională, la legislaţia europeană ce trateză această temă. De asemenea, au fost analizate metodele şi procedeele moderne ce ţin de educarea şi formarea profesională care, ca urmare, trebuie să asigure însuşirea unor cunoştinţe avansate, necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în siguranţă. S-a făcut referire la consecinţele accidentelor de muncă, care pot invoca vătămări violente ale organismului lucrătorilor, afectări ale stării de sănătate, afectări ale mediului înconjurator, producerea unor pagube materiale, pierderi de imagine pentru firme etc. Cuvinte-cheie: accidente de muncă, boală profesională, securitate şi sănătate în muncă, formare profesională, evaluarea riscurilor, măsuri de protecţie.