Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde 2007-2011 yılları arasında yapılan jinekolojik intraoperatif konsültasyon sonuçlarımızın değerlendirmesi - Ayşe Çiftçi; Muradiye Yıldırım; Ali Yanık; Handan Aker; Abdullah Boztosun; Hatice Özer (Genel Tıp Dergisi, 2014)
Amaç: Jinekolojik patolojilerde intraoperatif konsültasyonun tanımı, tanı doğruluğunu, jinekopatolojik uyumu, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koymak. Gereç ve yöntem: 1 Ocak 2007-31 Aralık 2011 tarihleri arasında hastanemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Patoloji Anabilim Dalı’na gönderilen 363 hastaya uygulanan toplam 404 intraoperatif konsültasyon sonuçları patoloji arşivinden elde edilen raporlardan değerlendirildi. Bulgular: Sonuçlarımıza göre jinekolojik operasyonlarda intraoperatif konsültasyon istem oranı %4.7’dir. Olguların %95.3’ünde frozen kesit tanıları ile parafin kesit tanıları uyumlu olup, yanlış negatif oranımız %4.4’tür. Yanlış negatif sonuçlar intraoperatif konsültasyon sırasında örneklemenin kısıtlı olması nedeniyledir. Olguların %3.7’sinde tanı parafin kesitlere ertelenmiştir. Tanının parafin kesitlere ertelendiği bu olguların yeterli sayıda kesit alınmasını, ayırıcı tanıda mitoz sayımı yanı sıra immünhistokimyasal çalışmaları gerektiren komplike olgular olduğu tespit edilmiştir. Olguların %67.8’i neoplastik, %32.2’si non-neoplastik olmak üzere %93.8’i primer, %1.2’si multipl primer, %5’i metastatik tümörlerdir. Over en sık intraoperatif konsültasyon istenen organ olup bunu endometrium, miyometrium, serviks ve vulva takip etmektedir. Sonuç: İntraoperatif konsültasyonlarda jinekolog ve patoloğun iletişimi, uyumu ve tecrübeleri güvenilir sonuçlar için önemlidir. Kliniğimizin sonuçlarının güvenilir olduğu belirlenmiştir