ОНТОГЕНЕТИЧЕСКАЯ НАСЛЕДСТВЕННОСТЬ КУЛЬТИВИРУЕМЫХ РАСТЕНИЙ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2009)
Sunt prezentate dovezi experimentale că ereditatea genetică conchisă în seminţele plantelor de cultură este compusă din ereditate ontogenetică şi ereditate fi logenetică. Ereditatea ontogenetică se formează în decursul unui an sub infl uenţa condiţiilor de mediu unde se cultivă plantele-mamă, ale căror seminţe realizează noi particularităţi în decursul unei generaţii, apoi se creează din nou. Aceasta este o ereditate temporară sau labilă. Ereditatea fi logenetică este formată pe parcursul evoluţiei speciei date de plantă. Se demonstrează că legităţile de bază ale eredităţii ontogenetice au fost formulate de I.Miciurin.