Historisk fotografi som kunstverk i vår tid? Daguerreotypi, ambrotypi og tidlig fotografi som kunst og kulturuttrykk - Cecilie Authen (Heimen, 2022)
Norsk sammendrag Året 1840 var det første fotografiet eksponert og presentert i Norge, og i de kommende 40 årene ble norsk kulturhistorie avfotografert i økende omfang. Perioden danner i dag vår tidlige fotohistorie. Denne artikkelen diskuterer hvordan tidlig fotografi, dets estetikk og kunstneriske kvaliteter kan bli evaluert som kunstneriske arbeider i vår samtid, og hvilke fortolkninger som kan legges til grunn. For å illustrere problemstillingen diskuteres hvordan fotografi er et produkt av vår kulturhistorie, samtidig som det kan analyseres for sine kunstneriske kvaliteter. En slik tilnærming kan være med på å aktualisere fotomaterialet eksempelvis ved moderne formidling i arkiv og museumsinstitusjoner. Artikkelens empiri tar utgangspunkt i tidlig norsk fotohistorie fra områdene Agder og Telemark bevart ved de tre museumsinstitusjonene Aust-Agder museum og arkiv, Kuben, Berg-Kragerø Museum og Telemark Museum. Artikkelen presenterer samtidig unike fotoeksemplarer fra de tre samlingene.