Několik poznámek k problému rostoucího násilí - Martina Urbanová (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1997)
Článek pojednává o některých problémech rostoucího násilí. Fenomén násilí je i přes svoji rozšířenost v rámci tradiční středoevropské humanitní kultury spočívající na hodnotách západní křesťanské civilizace, chápán v zásadě záporně: To dokládá i výzkum, ve kterém respondenti vyjádřili svoji nechuť k extremismu radikalismu a násilí. Rozložení násilí ve společnosti závisí na socioekonomických faktorech. Násilí nás obklopuje denně např. v podobě novinových zpráv o násilné kriminalitě. Velmi zajímavé v této oblasti jsou teorie o "infekci násilí" (Hauptmann). V textu jsou nastíněny možnosti kontroly násilí, jejíž těžiště je nutné vidět v oblasti prevence.