Osmanlı’dan Cumhuriyete Sivas Vilâyeti’nde Dokuma Sektörü ve Gelişimi - Deniz Akpınar; Nurettin Birol (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2015)
Sivas Vilayeti dokumacılık alanında Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet devirlerinde hatırı sayılır bir mevkii işgal etti. Bölgenin iklim ve sosyokültürel yapısına uygun en önemli iktisadi faaliyetlerdenbiri olarak dokuma imalatı geliştirilmiştir. Sivas’ta dokuma imalatında halı, kilim, perde, sicim, aba, şayak, keçe, çorap, şal, çarşaf, yoluk, dokuma kumaşları gibi daha birçok dokumacılık yapılmıştır. Bu alanlarda ortaya konan eserler gerek yurt içinde gerekse yurt dışında haklı bir şöhrete nail olmuştur. Bu çalışmada Osmanlı’dan Cumhuriyete Sivas Vilâyeti’ndedokuma sektörü ve gelişimi hakkında bilgi verilmeye çalışılarak bunun yanında adı geçen faaliyetin şehre hem iktisadi hem de sosyal etkileri ve katkıları verilmeye çalışılmıştır.