Akut Pankreatite Bağlı İntraabdominal Kanama: Olgu Sunumu - Erman YEKENKURUL; Mehmet YAŞAR; Dilek YEKENKURUL; Abdulkadir İSKENDER (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2018)
Akut pankreatit, karın ağrısı ve kusma gibi özgül olmayan bulgularla seyreden akut pankreas hücre inflamasyonudur. Akut pankreatit sonrası pseudokist, apse, nekroz gibi komplikasyonlar görülebilirken hemoraji nadir görülen bir komplikasyondur. Burada idiopatik nedenle oluşan, 39 yaşında erkek bir hastada görülen, akut pankreatite bağlı intraabdominal kanama vakası sunulmuştur. Karın ağrısı ve iştahsızlık şikayetleriyle acil servise başvuran hastada; alınan anamnez, bulgular ve yapılan tetkiklerin sonucu olarak akut pankreatit düşünüldü. Hastanın oral beslenmesi kesilerek, beslenme desteği damar yolu ile verildi ve ağrı kontrolü sağlandı. Takibinde hemoglobin ve hematokrit seviyesinin düşmesi sebebiyle diagnostik laparoskopi yapıldı. Eksplorasyonda pankreas frajil ve hemorajik izlendi. Kanama kontrolü sağlandı; semptomatik tedaviler uygulandı; sonrasında karın ağrısı geriledi. Laboratuvar bulguları tamamen düzelen ve ek şikayeti gelişmeyen hasta şifa ile taburcu edildi. Sonuç olarak; akut pankreatit olgularında hemoraji gibi nadir görülen komplikasyonların da olabileceği unutulmamalı, hastanın bulgularının bizi yanıltabileceği düşünülerek ileri tetkik yapılmalıdır.