IMPACTO ECONÓMICO DO PORTO DE FERROL – SAN CIBRAO: HARMONIZACIÓN DE RESULTADOS AO ANO DE REFERENCIA 2016 E COMPARACIÓN COS PORTOS ESTATAIS - Ignacio de la Peña Zarzuelo; Beatriz López Bermúdez; María Jesús Freire Seoane (Revista Galega de Economía, 2018)
As investigacións iniciadas nos anos 60 que tentan determinar o impacto económico dos portos nas economías da súa hinterland fóronse depurando, e as metodoloxías foron converxendo ata permitir realizar comparacións entre uns portos e outros. No sistema portuario español leváronse a cabo importantes estudos de impacto económico e, entre eles, destaca o do porto de Ferrol-San Cibrao, tanto polo carácter pioneiro como pola diversidade de enfoques, como polas metodoloxías que se utilizaron para a súa determinación. Neste traballo, considéranse os estudos máis relevantes e, para o caso do porto de Ferrol-San Cibrao, harmonízanse os datos ao ano de referencia 2016 a través dos coeficientes deflatores do PIB, e realízase unha análise comparativa con respecto aos portos estatais de características semellantes.